II Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy Drukuj

foto1 250px      W dniach 15 – 16 lipca 2017 roku pięcioosobowa grupa z GMINY RYMAŃ w składzie: Bogumiła Szczęśniak, Małgorzata Hawrylak, Edyta Dąbrowska, Wioletta Pełka i Hubert Cienkusz,  reprezentowała powiat kołobrzeski w II Kulinarnym Festiwalu Kwiatów Jadalnych, organizowanym w Ogrodach HORTULUS Spectabilis w Dobrzycy.

       Tematem przewodnim tegorocznej edycji była RÓŻA – KRÓLOWA SMAKU I ZAPACHU.

Nasze przygotowania trwały ok. miesiąca. Rozpoczęliśmy je oczywiście od zbierania płatów dzikiej róży i przetwarzania ich na różne sposoby (konfitura, cukier, syrop).

       Ustalenie menu na festiwal wcale nie było takie łatwe, ponieważ rzadko się zdarza, by na co dzień używać kwiatów jako dodatków do potraw, czy też przygotowywać je bezpośrednio z nich.

        Po wielu konsultacjach z różnymi osobami, zdecydowaliśmy się podać zupę krem z buraków z piankowym kleksem z serka maskarpone oraz chipsem topinamburu

i kwiatem begonii (nasz festiwalowy hit, który pieścił podniebienia degustujących). Danie główne stanowił zaś łosoś z soczewicą w duecie z salsą dyniowo – pomarańczową i kwiatem cukini w cieście, udekorowany płatkami róży.  Na deser z kolei były ciasteczka na chmielu, które podaliśmy z pastą różaną i konfiturąz płatków dzikiej róży, posypane różanym cukrem. Ponadto serwowaliśmy także orzeźwiający napój różany z melisą oraz  miętą.

        Pięcioosobowa Komisja Konkursowa Festiwalu, z Szefem kwiatowej, letniej kuchni na czele – Mariuszem Siwakiem,  oceniła nasze potrawy najwyżej,  co nas uplasowało na  I miejscu w konkursie pn. CAŁY OGRÓD NA TALERZU.

       Bardzo pozytywnie oceniano również nasze stroje i estetycznie przygotowane stoisko, na którym do publicznej degustacji przez dwa dni wydaliśmy ponad 1000 ciasteczek na chmielu, ok.  700 porcji zupy krem z buraków oraz ponad 600 porcji napoju orzeźwiającego.

       Ponadto, w ramach promocji stoiska, powiatu i gminy,  wydaliśmy ok. 1600 ulotek napisanych specjalnie na Festiwal, z przepisami w formie krótkich wierszyków bądź rymowanek z różą w tle oraz serdecznymi pozdrowieniami od RÓŻY KOŁOBRZESKIEJ, bo taką przyjęliśmy nazwę.

       Z ogromną satysfakcją odebraliśmy nagrodę główną - ręcznie wykuty, okazały widelec z bukietem kwiatów, w chwili obecnej stojący na honorowym miejscu w gabinecie Wójta Gminy Rymań, który osobiście kibicował naszym poczynaniom w Dobrzycy i jako pierwszy złożył nam szczere gratulacje.

      Jesteśmy dumni, że nasz festiwalowy debiut kulinarny, poprzedzony czasochłonnymi przygotowaniami, zakończył się nieoczekiwanie zwycięstwem.

      Wszystkim, którzy nas wspierali i wspomagali, składamy serdeczne podziękowania.    

Poniżej nasze zdjęcie z p. Anna Mieczkowską – Wicemarszałek Województwa Zachodniopomorskiego oraz część naszych ulotek.

foto1

                                    Zdjęcie wykonane przez pracownika OGRODÓW HORTULUS w Dobrzycy

ulotka1

ulotka2

ulotka3